OECD over duurzame energie rapport

Duurzame energie is hip geworden. Eindelijk wordt er actie ondernomen om onze CO2 uitstoot terug te brengen. Maar zijn we te laat? In 2014 was 85% van elke opgerichte energie centrale of ander project gericht op energie opwekken uit hernieuwbare bronnen.

Tien jaar geleden waren 16 landen hipsters

Het OECD, Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Organisation for Economic Co-operation and Development) heeft dit gemeld op 10 november. Gelukkig maar, want er is in vier jaar tijd $2,5 biljoen in energie uit hernieuwbare bronnen gestoken door 145 verschillende landen. Als we kijken naar tien jaar geleden waren er nog maar 16 landen die duurzame energie subsidieerde. Driekwart van alle energie van opgewekt worden zonder dat er extra geld in moet worden gestoken en daar mogen we trost op zijn. Door de klimaattop zijn er door elk land doelstellingen gemaakt om aan te voldoen op de lange en korte termijn. Zelfs Amerika die lang alle problemen heeft ontkent gaat er in mee en Obama heeft plannen in werking gesteld om in 2030 32% minder CO2 uit te stoten dan in 2005. Eind deze maand is de klimaattop en daar gaat besproken worden of de afspraken die gemaakt worden rechterlijk bindend gemaakt moeten worden.
2040

Hoe zal het in 2040 zijn?

Het rapport van de OECD doet ook nog een aantal voorspellingen naar de toekomst. Hoe zou het beleid zijn in 2040? Door de economische groei zal de vraag naar energie blijven groeien. Meer mensen en meer welvaart vraagt om meer stroom. Meestal slaat dit ook gelijk om naar meer CO2. In 2040 zal er 32% meer energie gevraagd worden dan in 2013. Toch zullen er ook in 2040 veel mensen zijn die helemaal geen energie verbruiken. Daarnaast gaat 33% van de energie opgewekt worden door duurzame stroom. Er gaat meer olie verbruikt worden, maar de CO2 uitstoot zal nog gaan groeien met zeker 16%. In vergelijking met gas en licht verbruik in 2014 zal er nog veel gaan veranderen.