Er word vanaf 2018 verwacht dat er meer energie gaat opgeleverd worden dan dat er verbruikt wordt. Dat komt omdat de rioolwaterzuiveringsinstallatie omgebouwd word tot energiefabriek in Ritthem met behulp van Waterschap Scheldestromen. Bij het Waterschap word er jaarlijks 55 miljard liter afvalwater verwerkt, in Ritthem is dat zo een 15 miljard liter afvalwater.

Met instemming van het algemene bestuur van het waterschap zal er de komende jaren ruim 9 miljoen euro geïnvesteerd worden in zuivering. Op dit moment wordt er slib vergist om 80 procent van de energiebehoefte op te wekken. Hoewel het grotendeels om onderhoud gaat is het ook de bedoeling dat de zuivering minder energie gaat verbruiken en meer energie zal opwekken. Het proces wordt als het ware verbeterd en de onderdelen zoals motoren worden vervangen door betere met meer rendement.

Er wordt verwacht dat de onderhoud 35 procent meer zal opleveren dan dat het zal kosten, dat is zo een 400 huishoudens die daarvan kunnen profiteren. Met de zuivering van Walcherse wordt het een van de 15 installaties in het land die stappen verder dan energie neutraal zal moeten maken. In de eerste helft van 2016 starten de werkzaamheden en er wordt verwacht dat het project af zal zijn in 2018.

Zie ook: Waar vind ik de goedkoopste energieleverancier?