Milieu: huis isoleren

De scheve verhouding

Wat kan je doen voor je energierekening? Naast het geregel van wisselen van energieleverancier zijn er twee opties. Zelf energie opwekken, of minder energie gaan verbruiken. Toch lijken deze twee mogelijkheden twee verschillende dingen. We hebben nog 3,5 jaar (2020) om aan onze 14% duurzame energieopwekking te komen en we willen 100 PetaJoule minder verbruiken. Deze twee doelen zijn prima te combineren. Wat wordt dan het doel? Eerst het energieverbruik zo laag mogelijk maken. Dan weet je de basisbehoefte die je moet voldoen. Dan weet je wat de target is van de energieopwekking. Aangezien er in percentages gemeten wordt (14%) hoef je minder duurzame energie op te wekken wanneer je minder verbruikt.

Zonnepanelen vs Isolatie

De trend: “Zonnepanelen op het dak”; heeft zijn intrede gedaan. Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen, de regering plaats meer zonnepanelen op openbare gebouwen en er komen steeds meer energie initiatieven van gemeentes. Er is een dikke SDE+ subsidie van 8 miljard die klaar ligt. Echter wordt in Nederland de tweede optie bijna genegeerd. Voor energiebesparing is er slechts 161 miljoen uitgetrokken. Er zijn geen subsidies voor huiseigenaren om hun huis te isoleren. Dit is wel vreemd dat deze twee partijen zo ver uit elkaar liggen.

Het plan: Subsidie voor isolatie

Oke, we hebben een plan. Stel nu, dat we 1 miljoen spouwmuren van huizen gaan isoleren. De investering hiervoor is ongeveer 750 miljoen euro. Maar dit bespaard ongeveer 11 PetaJoule. Dat is in één klap meer dan 11% van de target! Daarnaast gaat het percentage duurzame energieopwekking ook omhoog, omdat er minder energie verbruikt wordt. De isolatie mag ook over 20 jaar uitgespreid worden, want zo lang is de levensduur van de isolatie. Dus 11 PJ x 20 is al 220 PJ verspreid over 20 jaar. De subsidie die klaar ligt voor de subsidie van bijstoken met biomassa kan dit nooit halen.

Regering moet in actie komen

Vergelijk isoleren anders met de zonnepanelen investeringen. Wil een huis zijn zonnepanelen terug verdienen zit deze gemiddeld op een jaartje of 10 tot 15. Steek het geld in isolatie en je hebt dit in 3 of 4 jaar terug verdiend. De gas kosten liggen gewoon veel hoger dan de stroomkosten, ook wanneer iemand zijn elektrische auto aan een laadpaal heeft staan. Echter, vloer en dak isolatie verdiend zich moeilijker terug en zit rond de 7 tot 9 jaar. Met een beetje subsidie de kant van isolatie op, zullen veel meer huiseigenaren zich geroepen voelen om actie te ondernemen en het huis beter te isoleren.