Door een hogere belasting is je energie rekening in de afgelopen 5 jaar met negen procent gestegen, met name de gas en elektriciteit. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat rond de veertig procent van de energie rekening.

Overstappen naar een andere energiemaatschappij loont! Je kan tot wel 350 euro besparen op je energie rekening!

Stijging valt wel mee

Als we 5 jaar terug kijken was de percentage op 36 procent. Volgens het CBS is het bedrag elke jaar verhoogd, de gemiddelde inflatie is in deze periode 11 procent waardoor de stijging van 9 procent toch nog wel lager ligt dan het gemiddelde.

De IMF ziet nog ruimte voor een hogere belasting en vindt dat de belasting op energie gelijk moet zijn als voor andere consumptiegoederen.

Met de wijzigingen in prijzen die in juli hebben plaatsgevonden valt de energierekening in Nederland vijftig euro lager dan vorig jaar. In januari is er weer een verandering in prijzen. Consumenten betalen nu 4,5 procent minder voor gas dan vorig jaar, de kosten voor het leveren van gas is ook met acht procent gedaald. Ook het vervoeren van gas is in juli 4 procent lager geworden. Dat komt door de beslissing van de ACM die dit jaar de maximale tarieven hebben verlaagt voor het transport van gas.