Grote verliezen door energieschattingen

De gemeentes van Nederland verliezen al jaren geld doordat ze hun energieverbruik niet meten, maar alleen maar schatten. Greenfox, een energiebedrijf heeft onderzoek gedaan naar de energiemeters. “Soms gaat het om meters in panden die al vijf jaar plat zijn, daar komen we nu pas achter. Of zijn sommige meters onvindbaar.” Met het excuus kom je er dus niet als je zegt dat er te weinig mensen zijn om het daadwerkelijk te meten. Ook Eneco gaat akkoord met de stelling dat alleen het schatten van het energieverbruik lijdt tot te hoge energierekeningen. Hierdoor betalen de gemeentes tientallen miljoenen teveel aan de energieleveranciers volgens Renzo Deurloo. Hij is een oprichter van Greenfox in BNR Duurzaam.

De controle

Gemeente Rotterdam wilde controleren om in naam van de werkgelegenheid de meterstanden op kaart te gaan zetten. Dit project hebben zij uitbesteedt aan Greenfox. Greenfox kwam erachter dat er eigenlijk geen enkele controle over de ruim 10.000 meters door Rotterdam. “Er is zijn te weinig mensen om deze energiemeters zelf te vergelijken met de geschatte waardes.” Naast het feit dat er te weinig controleurs zijn, bestaan sommige meters gewoonweg niet meer. Bijvoorbeeld in panden vijf jaar geleden al tegen de vlakte zijn gegaan, of meters die nergens meer geregistreerd staan op een locatie. “Als de deur niet opengaat en je kunt niet bij de meter, dan moet er maar geschat worden. Maar die is natuurlijk nooit 100% correct” Vertelt Cor de Ruiter van Eneco. Eigenlijk zou iemand van de gemeente mee moeten met de sleutel maar dat wordt ook niet gedaan.

Blijven controleren

Volgens Deurloo hebben meerdere energieleveranciers ook Greenfox ingeschakeld om deze controles uit te voeren voor andere gemeentes. “Er is zoveel geld te besparen dat ze ons makkelijk terug verdienen.” De gemeentes zijn ook niet de enige die het verbruik schatten van een woning. Bij veel energievergelijkers kan je ook op knoppen duwen die het verbruik schatten op basis van de gezinssamenstelling. Die kloppen natuurlijk ook nooit helemaal. Gebruik daarom alleen gas en licht vergelijkers waar u zelf uw energieverbruik kan invullen. Houdt dan natuurlijk ook altijd uw verbruik erbij zodat u exact weet hoeveel energie er gebruikt wordt zodat u het dichtst bij uw eigen situatie zit.

Controleer ook voor uw overstap