Het is gek dat het nog steeds niet mogelijk is om in Europa eenzelfde energiebeleid te voeren. De samenwerking om energie duurzamer, groener en betaalbaarder te maken lukt nog steeds niet. Als Europa wel zou samenwerken zouden wij sterker staan in onderhandelingen met stroomleveranciers. Nu zijn landen alleen veel makkelijker onder druk te zetten in vergelijking met Rusland en het Midden-Oosten. Frankrijk bijvoorbeeld is een land dat zich gespecialiseerd heeft in kernenergie. De Fransen zijn trots op hun voorsprong op Kerntechnologie. Ook in het buitenland wordt vaak gebruik gemaakt van de kennis van de Fransen. In Frankrijk zijn er natuurlijk ook veel tegenstanders op het gebied van kernenergie. De politiek vindt dat het aandeel van kernenergie terug gebracht moet worden van 75% naar 50%. Echter is er ook nog een sterke lobby die juist kernenergie wilt behouden.

Het Franse bedrijf Poweo, dat een stroom en gasleverancier is, gaat uitbreiden naar Brussel en Vlaanderen. Poweo was al actief in Wallonië vanaf vorig jaar. Ze willen uitbreiden tot een klanten kring van 50.000 huishoudens.

Zelfvoorziening in de nieuwste woningen

In Nederland wordt aan een groot nieuw project gebouwd. Het heeft de titel gekregen: Koloniewoningen van de Toekomst. Het idee achter deze woningen is dat het energie-neutrale woningen worden. Zelfvoorzienend door zonne-energie en hele hoge eisen aan de duurzaamheid en energiemanagement van een woning. Het is begonnen door ene Johannes van den Bosch in 1818. Die heeft toen arbeidswoningen gebouwd. Ze konden daar toen zelfvoorzienend leven. De huizen hebben de 200 jaar niet overleefd maar het idee blijft bestaan. Bouwbedrijf Broekman en Installatie Dick Sjabbens voeren de bouw uit. Ze zijn nu drie jaar aan het bouwen en na meerdere experimenten blijken de huizen nog zuiniger te zijn dan dat ze eerst verwachten. Zo zetten ze bijvoorbeeld een speciale techniek in dat Luchtdicht bouwen heet. Ze hebben liever kwaliteitsproducten en materialen dan de goedkoopste, hierdoor wordt het wel wat duurder, maar voldoet wel aan de beste huizen. Als ze dan ook nog eens gebruik maken van de goedkoopste energieleverancier dan zijn de vaste lasten van energie bijna nihil. Het plan is om 62 van deze woningen te bouwen en er zijn er al 13 verkocht. Ze bieden ook aan om aanbouwingen te doen zodat gezinnen er met kinderen makkelijk kunnen wonen.